Szukaj

czwartek, 3 lutego 2011

Chilli con carne

Całkowity czas przyrządzania:
18-19 minut
Moc:
750 W

Potrzebujesz:
2 cebule średnie
1-2 ząbki czosnku
400 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów bez skórki
800 g fasoli „kidney” z puszki
sok pomidorowy
1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
przyprawa chilli
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Ząbki czosnku rozgnieć na miazgę … najlepiej widelcem.
Przygotuj naczynie z przekryciem takie, które nadaje się do mikrofali.
Na spód naczynia wlej wodę… chodzi o to, by woda pokryła spód naczynia.
Cebulę wraz z czosnkiem włóż do tego naczynia … i duś pod przekryciem przez 3 min na mocy 750 W.
Po 3 min dodaj do tego mieloną wołowinę … i duś wszystko razem… bez przekrycia… przez 4 min na mocy 750 W.
W między czasie możesz drobno pokroić pomidory z puszki.
Po 4 minutach dodaj pomidory … fasolkę … połowę soku pomidorowego.
Zagotuj całość pod przykryciem przez 10 min na mocy 750 W.
Po 10 min dodaj do smaku: …chilli…sól… pieprz…dokładnie wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy … i ostatni raz zagotuj całość… przez 2 min na mocy 750 W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz