Składniki
- 30 dag pęczaku
- 10 dag mrożonych borowików
- 2 pieczone papryki bez skórki
- 20 dag udek kurczaka bez kości
- 8 dag szynki serrano pokrojonej w kostkę
- 5 dag wędzoengo boczku
- 15 dag piersi z kaczki
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 3/4 l bulionu mięsnego
- 50 ml białego wina
- 100 ml oliwy
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- listek alurowy
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
Opis przygotowania
Rozgrzać na patelni 1/3 porcji przygotowanej oliwy, obsmażyć po kolei wszystkie mięsa pokrojone w kawałki, odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, zrumienić grzyby, cebulę i czosnek, dodać pęczak i smażyć chwilę aż będzie szklisty. Dodać obrany ze skórki i posiekany pomidor, pieczone papryki, liestek laurowy i zioła. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wino, odparować. Dodać mięso, wymieszać i zalać bulionem, nie mieszać. Gotować na średnim ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Pęczak powinien być ugotowany a na spodzie lekko przywierać do patelni. Zdjąć z ognia, podawać w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana. Po wyłożeniu na talerz porcji potrawy należy ją dodatkowo przyprawić wyciskając sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz