Szukaj

czwartek, 3 lutego 2011

Sos po bolońsku z mikrofali

Potrzebujesz:
1 średnia cebula
ząbek czosnku
1 średnia marchew
250 g mielonej wołowiny
1 kostka rosołowa
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy oregano
1 liść laurowy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj.
Marchew oczyścić i pokroić na drobną kostkę.
Przygotować miskę z przykryciem… specjalną do mikrofali.
Włożyć do niej cebulę… czosnek… marchew.
Wlać 2 łyżki czerwonego wina… i dusić całość przez 3 min na mocy 750 W.
Po 3 min dodać mięso mielone …dokładnie wymieszać … i dusić bez przykrycia przez 3 min na mocy 750 W.
Kostkę rosołową zagotować w 200 ml wody… czyli nie cała szklanka.
Tak przygotowany bulion … i resztę wina … wlej do mięsa.
Dodaj koncentrat pomidorowy… liść laurowy… oregano … i dobrze pomieszaj.
Zagotuj całość pod przekryciem przez 11 min na mocy 630 W.
Na koniec wyjmij liść laurowy … dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz