300 g krótkiego makaronu np: świderki muszelki rurki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
3/4 szklanki kremówki
50 g tartego parmezanu
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Makaron zapiekany z gorgonzolą - sposób przygotowania
Ugotować makaron al dente. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, posmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną fetą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż zacznie bąblować.
Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz